Onmisbare (design) pannen in uw keuken

Er zijn tientallen, zo honderden varianten om uit te kiezen en voor vrijwel elk gerecht lijkt tegenwoordig een speciaal exemplaar te bestaan. Maar welke pannen heb je nu écht nodig en welke pannen zijn een eyecatcher in de keuken?

Een stukje vlees braden, rijst koken, asperges bereiden, risotto klaarmaken; voor elk gerecht is tegenwoordig een pan ontwikkeld die het allemaal nét even wat gemakkelijker maakt. Toch kun je met een goede basisset bestaande uit vier pannen al prima vooruit. Alle andere varianten - van rookpan en sappan tot vispan - zijn dan alleen maar heel mooi meegenomen.

Koekenpan
De koekenpan, één van de meest gebruikte pannen van allemaal, is te herkennen aan de platte vorm met het lange handvat. De pan is geschikt voor het betere bakwerk van talloze gerechten, van vlees en krieltjes tot gebakken eieren en pannenkoeken in alle soorten en maten. Let bij de aanschaf van een nieuwe koekenpan met name op de bodem; investeer in een goede antiaanbaklaag. 

Sauteerpan
Sauteerpannen - of hapjespannen of sauteuses - lijken op koekenpannen, maar hebben een hogere rand waardoor ze beter geschikt zijn voor kleine roerbakgerechten, dikke stukken vlees (gehaktballen!), roerbakschotels, risotto en andere gerechten die lang moeten sudderen. Koop daarom ook altijd een deksel bij de hapjespan. Er zijn tegenwoordig bovendien hapjespannen die de oven in kunnen. 

Kookpan
Dé pan voor het koken van groenten, aardappelen, soepen, sauzen, rijst, pasta of noedels. Koop je dan ook nog een stoommandje om op de pan te zetten, dan kun je echt bijna alles met deze pan. Het prijsverschil in kookpannen is groot; voornamelijk door het materiaal waarvan kookpannen zijn gemaakt. Kies ook hier weer voor een goede kwaliteit van de bodem. 

Steelpannetjes
Steelpannetjes zijn simpelweg kleine varianten van kookpannen, waarbij de twee grepen van de kookpan zijn vervangen door een steel. Het steelpannetje is perfect voor het koken van eieren, melk of havermoutpap en is eigenlijk écht onmisbaar in de keuken. De steel maakt de pan bovendien gemakkelijk hanteerbaar.

Meer inspiratie opdoen? Bestel dan ons gratis keukenmagazine!

Afbeelding afkomstig van Sabonet

Terug
Sluiten