Op stoom komen

De Aziatische kooktechniek ‘stomen’ wint steeds meer aan populariteit in Nederland en de stoomoven wordt gezien als de ideale aanvulling op de oven en kookplaat. Maar waarom? We zetten de voordelen op een rijtje.

In de Aziatische keuken worden al eeuwenlang volledige maaltijden bereid volgens de stoomtechniek en op reis in Azië zie je overal gestapelde bamboemandjes voorbijkomen. Stomen is, na roosteren, dan ook de oudste manier van koken en een magere manier van eten bereiden. Vandaar misschien ook de stijgende populariteit in de Westerse wereld. Maar stomen in het algemeen en de stoomoven in het bijzonder, heeft veel méér voordelen…

Stomen is gezond
Eten dat wordt bereid in een stoomoven, komt niet in aanraking met water waardoor de vorm en kleur van het eten beter intact blijft, maar ook mineralen en vitaminen beter bewaard blijven. Sommige groenten bevatten na bereiding in een stoomoven zelfs 50 procent méér vitamines dan wanneer ze in water zijn gekookt. Daarbij is stomen een lichte manier van koken; er hoeft geen vet te worden toegevoegd.

Stomen zorgt voor meer smaak
Zoals vitamines, mineralen, zouten en suikers niet in het water verdwijnen, gaat ook de smaak niet in het water verloren. Bovendien resulteert stomen over het algemeen in mals(er) vlees en groenten met een lekker bite. Ingrediënten garen immers niet door, waardoor ze lekkerder blijven.

Stomen is gemakkelijk!
Een lekkere, verse én gezonde stoommaaltijd van vis, aardappeltjes en worteltjes kan in een half uur op tafel staan: eerst de aardappeltjes de oven in, na een kwartier de worteltjes erbij en tot slot de vis nog een minuut of vijf - waarbij de aardappeltjes en worteltjes gewoon in de oven blijven en niet doorgaren. Je maaltijd kookt in een stoomoven nooit over en brandt niet aan. Met behulp van een timer, stel je bovendien handig in wanneer je eten precies klaar moet zijn. Iedereen kan koken!

Benieuwd geworden? Je kunt bij Keukenmaxx terecht voor de stoomovens van:

 

 

 

Terug
Sluiten