Perfect op temperatuur

We zijn niet allemaal in het bezit van een prachtige, ondergrondse wijnkelder. Om je gasten - en jezelf - 's avonds toch een glas wijn te kunnen schenken dat perfect op temperatuur is, is een wijnklimaatkast dé oplossing.

Je hoeft niet veel verstand van wij te hebben, om te weten dat verschillende wijnen idealiter op verschillende temperaturen moeten worden gedronken. Waar rode wijn het lekkerst is op kamertemperatuur, komt de smaak van witte wijn of rosé juist koud het best tot zijn recht. Zeker weten dat je goed zit? Een wijnklimaatkast brengt en houdt elke wijn perfect op temperatuur. 

Wat is een wijnklimaatkast?
Een wijnklimaatkast bewaart wijnen onder de meest optimale omstandigheden, waardoor je het beste uit je wijn haalt. Zo zijn wijnklimaatkasten, in tegenstelling tot normale koelkasten, trillingvrij waardoor de wijnen in alle rust kunnen rijpen en op smaak kunnen komen en blijft de luchtkwaliteit hoog door een goede luchtcirculatie.

Waar moet je rekening mee houden?
Om verschillende wijnen in één kast te kunnen bewaren, maken veel wijnklimaatkasten gebruik van twee temperatuurzones. Duurdere uitvoeringen zijn zelfs zo gebouwd dat er tussen deze twee temperatuurzones nog een aantal tussenzones zitten. Zo kun je champagne of zoete witte wijn nog nét wat koeler schenken dan droge witte wijn.

Ben je van plan een wijnklimaatkast aan te schaffen, let dan op de volgende zaken:
- De temperatuur; hoeveel verschillende zones wil je? Twee of meer?
- De luchtvochtigheid; een goede luchtcirculatie in de wijnklimaatkast zorgt ervoor dat de kurken niet uitdrogen.
- Trillingen; die zijn funest voor wijn. De motor van het koelelement en de actieve luchtfilter moeten daarom trillingsvrij zijn opgehangen.
- De deur; kies je voor een glazen of een dichte deur?
- De grootte; hoeveel wijn wil je kunnen koelen? De grootte van wijnklimaatkasten  kan variëren van twaalf tot wel tweehonderd flessen.
- Binnenverlichting; ja of nee? Mooie binnenverlichting is een lust voor het oog.

Tip: is een wijnklimaatkast net een stapje te ver, maar wil je je wijnen wel graag op een andere plek bewaren dan tussen de kaas en melk in de koelkast, dan is een wijnkoelkast of wijnbewaarkast een goed alternatief.

Wilt u meer weten over een wijnklimaatkast? Kom langs bij Keukenmaxx en laat u inspireren!

P.s. Graag willen wij u deze geweldige wijnkelder design ideeën niet onthouden. 

Terug
Sluiten