Uitgelicht: de kokend water kraan

Thee zetten of een ei koken zonder te hoeven wachten tot het water kookt; bezitters van een kokend water kraan zijn er al lang aan gewend. De kokend water kraan is dan ook één van de meest functionele gadgets van de keuken anno nu.

Met een kokend water kraan stroomt er direct en zonder te wachten, kokend water uit je kraan. Maar hoe werkt dat nou precies? Kost het niet teveel energie en is het niet gevaarlijk? We hebben de belangrijkste feiten en voordelen voor je op een rij gezet.

Wat is een kokend water kraan?
Een kokend water kraan is een kraan die naast de mengkraan op het aanrecht wordt geplaatst. De kokend water kraan geeft met één draai aan de knop direct kokend water via een reservoir in het keukenkastje eronder. Een kokend water kraan heeft - afhankelijk van het type en merk - een inhoud van 3 - 7 liter. Wanneer je water tapt, stroomt er kokend water uit het boilervat en tegelijkertijd koud water erin. Je kunt dus niet de volle inhoud tappen van 100 graden. Daarnaast zijn er ook de zogeheten fusion kranen; één kraan voor koud en water water. 

Hoe werkt het precies?
Door een hoog-vacuümisolatie-reservoir aan te sluiten op de waterleiding en het elektriciteitsnet, wordt het reservoir gevuld met water dat continue op een temperatuur van 100°C wordt gehouden. Wanneer het water uit de kraan stroomt koelt het iets af, zodat het de ideale temperatuur bereikt.

Is het veilig?
Ja. Kinderen zijn niet in staat kokend water te tappen. Bij een kokend water kraan moet je twee handelingen tegelijk uitvoeren (bijvoorbeeld trekken en draaien). De buitenkant van de kraan is bovendien geïsoleerd, waardoor je je handen niet kunt branden aan de kraan. 

Past in iedere keuken een kokend water kraan?
Ja. Voor iedere keuken en situatie is er een geschikt reservoir en een bijpassende kokend water kraan. Deze kan bovendien ook in een bestaande keuken worden geplaatst.

Waarvoor kan ik de kokend water kraan gebruiken?
De bekendste functie is natuurlijk thee zetten. Maar je kunt de kokend water kraan ook gebruiken voor het koken van eieren, pasta, rijst en aardappelen, het zetten van filterkoffie, het ontvetten van pannen of het schoonmaken van messen en snijplanken. 

Wat zijn de voordelen van een kokend water kraan?

  • Met een kokend water kraan verhit je alleen het water dat je nodig hebt. Hiermee bespaar je water, energie en kosten. 
  • Direct kokend water tot je beschikking
  • Geen gedoe met waterkokers, pannen etc. 
  • Door het moderne design een eye-catcher in je keuken.

Bij Keukenmaxx vind je verschillende soorten kokend water kranen. Meer informatie? Klik hier.

 

Terug
Sluiten